Bu hafta ki konumuz.;ayın en beğenilen ürünü halhal hakkında… Eee yaz geldi tabi, bu yaz halhal pek moda…
Bizde nusrettaki olarak üzerimize düşeni yapalım, halhal bizim kültürümüzde ne zamandır var ? neyi sembolize ediyor ? Hemen aktaralım dedik..
Halhal kadınların ayak bileklerine taktıkları halkalar, bir nevi ayak bileziğidir. Geçmişe şöyle bir baktığımızda halhal kültürünün İran ve Hindistan’dan yayıldığını söylemek mümkün. Hindistan’da özellikle düğünlerde geleneksel kıyafetleri shari ile birlikte payal olarak bilinen halhalların kullanımı günümüze kadar gelen bir gelenek.. İran'da ise İ.Ö. 2000 sonlarıyla İ.Ö. 7. yüzyıl arasına tarihlenen kabartmalardaki figürlerde halhallara rastlanmış ki bu da kullanımının çok eskilere dayandığına dair önemli bir kanıt. Ayrıca halhal sadece Hindistan ve İran değil Mısır’da da hanedan öncesi dönemlerden beri tercih edilen bir aksesuar olma özelliğine sahip.
Halhal Anadolu'da, genelde güney doğu bölgelerinde yaygın. Altın, gümüş, deri, ağaç, ve çok az da olsa farklı metal'den yapılmış çeşitleri mevcut. Üstüne hareket ettikçe ses çıkarması için küçük metal çıngırak ve pullarda takılabiliyor. Tarih ‘te ilk buluntular ise mezarlarda iskeletlerin ayak bileklerine takılı olarak ele geçmiş enli, metal safihalar..
Türkiye ‘de halhal denilince ise herkesin aklına ilk gelen Barış Manço’nun unutulmaz şarkısı.. Ayağın da gümüş halhal…
''Ayağında gümüş halhal
İnce bakış gümüş halhal
Yavru ceylan gibi kaçar
Seke seke çaydan geçer
Nazo gelin ayağına takar halhal…''
Ülkemizde nesillerin takı alışkanlıklarına baktığımızda halhal diye bir takının varlığının bir çok kişi tarafından ilk defa bu şarkı ile duyulduğunu kabul edebiliriz. Halhal bu sözlerden önce Anadolu’da unutulmakta olan bir takıydı.
Şarkının sözlerine de bakarak bir gelinin taktığı gümüş bir halhalın sembolize ettiği şeyler olmalı diye düşünüp hemen bir bilgiye ulaşıyoruz. Meğerse Anadolu’da genç kızların ayaklarına taktıkları halhallar bir söz-nişan sembolü gibi algılanırmış. Nişanlı kızlar ayağına ses çıkaran bir halhal takarak yürürken bile sahipli olduklarını anlatırlarmış….Yani kızlarımız aitliğini tektaştan önce halhallarla ifade ederlermiş öyle pırlantanın büyüklüğü ile hava atmak yokmuş,gümüş halhal yeterliymiş baksanıza..
Halhal ayrıca, çıkardığı ses sayesinde yılan, akrep gibi zehirli hayvanların yaklaşmasını engellemek amacıyla da kullanılmaktaymış ve Anadolu’da bağda, bahçede, tarla gibi yerlerde çalışan kadınlar küçük çocuklarının ayağına taktığı halhaldan çıkan ses sayesinde onların nerede olduklarını kolaylıkla bulabiliyorlarmış.
Doğu kültürlerinde iki ayakta birden halhal kullanılırken daha Avrupai tarzda genelde tek ayakta kullanılır. Oksijen tüpü ile dalışlarda dalgıçlar da zaman zaman kıyafetlerinin benzer olması nedeniyle ayırt edilebilmek adına halhal takarlar..
1950’lerde popüler olan, 1970’lerin hipi akımıyla patlama yapan, 90’larda cılız bir rüzgarına rastladığımız halhal bugün yeniden moda.. Günümüzde halhal demek yaz demek, plajlar rengarenk şıkır şıkır halhallar ile dolu. Yaz dediğin sandaletler topluklu ayakkabılar ve eteklerle birlikte şıklığınızı taçlandıracağınız halhallar demek artık. En çok tercih edilenler modeller ise sözü geçen şarkıya uygun gümüş halhallar…
nusrettaki olarak gümüş halhal konusunda seçenekler sunuyoruz.. Hatta iddialıyım ben daha güzelini yaparım diyorsanız tasarımınızı gönderiyorsunuz biz yaz bitmeden sizi hayalinizde ki halhala kavuşturuyoruz…
Keyifli ve şık bir yaz geçirmeniz dileğiyle..