Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle… Kurban
Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir. Buradan hareketle, kurban kesmek; Allah’a yakınlaşma gayesiyle, O’nun verdiği mallardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O’nun rızası için bağışlamak manası taşır.
Kur’an da geçen Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’in söz konusu kıssasını hepinizin az çok bildiğinden, okuduğundan eminiz. Lakin bir kıssadan çok daha ötesindedir Kurban kavramı.. Bu kavram çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade eder. Kurban kesmek, ilk insanla beraber başlar. Anlatılanlara göre Hz.Adem’in çocukları Allah için kurban kesmişlerdi, ama birisinin niyeti halis olmadığı için onun kurbanı kabul edilmemişti. Kardeşinin kurbanı ise kabul edilmişti (Mâide 5/27). Buradan hareketle kurbanda asıl olanın Allah rızası için kesme olduğunu da kabul edilebilir.
"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc 22/36;37)
O pek anlatılan, çok tartışılan kıssadan yola çıkalım. İbrahim peygamber gördüğü rüya üzerine oğlu İsmail’i kurban etmeye götürür. Ancak Allah'ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. İşte tam bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir ve bu koç oğlu yerine kesilir. Kurban bayramının da İslamiyet’e Hz.İbrahim döneminden kaldığı bilinir. Rivayetlere göre Hz. Muhammed bir kurban bayramı sabahı kıldığı namazın ardından hazırladığı iki boynuzlu koçtan birisini kendisi ve ailesi için diğerini ise ümmeti için kurban etmiş ve ‘’O Allah’ım! Bu sendedir ve sanadır’’ buyurmuştur (S.Buhari, Trc. Tecrid, 3/172). Hz. İbrahim’e Allah’ın lütfettiği koç kurbanını da hatırlatan bu ibadet böylece İslam’da da devam eder.
Tüm bu anlatılanlarda gördüğümüz bir ayrıntı var oda İslamiyet de kurbanın çift boynuzlu koç ile özdeşleşmesi… Yok hayır şimdi biz demiyoruz sadece bunu tarih yazıyor, konu hep koça bağlanıyor. İşte bu yüzden koç İslamiyet’in her yerinde olduğu gibi bizim tasarımlarımızda da var oluyor. Allah’a teslimiyeti temsil ediyor.
Aslında daha önce bahsettik Nusret ve Koç Başlı Damga Serüvenin'de… Bugün kendimizi tekrar etmek niyetinde değiliz, lakin sanmayın ki koç sadece eski bir Türk mezar taşı süsü veya sadece gücün sembolü. Koç aynı zamanda kurban geleneğinin yani Allah’a şükrün, Allah’a teslimiyetin de bir sembolü. Koç ile sembolize olan kurban ibadetinin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı var. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir ifadesi, dolayısıyla bizce koç başı da bu ifadenin sembolü…
Kurban bayramı ve koç demişken bahsetmeden olmaz… Kurban bayramında nişanlı çiftlerde adettir. Erkek tarafı kız tarafına bir nişan koçu gönderir. Erkek tarafı maddi durumuna göre nişan koçunu süsler.Tabi birde nişan koçunun alnından bir altın sallandırılır. İyisi mi siz bu adeti biraz değiştirin bu sefer madem altın alınacak madem kurbanda şart gelin kıza koç başlı bir burma bilezik hediyen edin bizden… Kurbanı ise kesip ihtiyaç sahiplerine dağıtın herkes mutlu olsun… :)
Biz koç başı damganın uğuruna inandık, Türk medeniyetlerinin ve İslamiyet’in bir sembolü olarak benimsedik, sizde gelin bu uzunca tatilde tasarımlarımızı inceleyin ve bu sembolün bir parçası olun… Çünkü kuyumculukta başarı güven kazanmaktır… Ve bu güvenin sembolü ‘’Koç Başlı’’ dır.