,
Mevzu bahis Erzurum ve Kuyumculuk... Nusret Kuyumculuk şehrin markası, orda doğdu tüm Dünya’ya yayıldı. Bugün hala Erzurum’da yapılan tüm girişimlerde yepyeni AVM’lerde, el kalemi atılan her takıda, çekilen her burma bilezikte Nusret Kuyumculuk imzası görmek mümkün çok şükür...
Erzurum tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Doğu’da ki medeniyetin adresi olmuştur. Medler, Persler, İskender İmparatorluğu ve Romalılar’dan sonra Türk İslam Uygarlığı ile tanışan ve bu uygarlıkların takı geleneğinden izler taşıyan Anadolu’nun en önemli kuyumculuk merkezlerinden biri olmayı başarabilen Erzurum’da kuyumculuk tekniklerinde özellikle Türk – İslam Uygarlığının büyük etkisi görülebilir.
İnsanlık tarihi kadar eski olan süs ve süslenme gerekisinimidir aslında kuyumculuk sanatını doğuran etki.. Bu etki insanların yaşadığı çağa içinde bulundukları teknolojik olanaklara göre şekillenmiştir. Takılar hemen hemen her dönemde duyguların, kültürün, düşüncelerin bir sembolü olmuştur. Özellikle Anadolu’da ve Erzurum’da bu açıdan altın takıların kullanımı çok yüksektir.
İnsan doğar altın takar, büyür okul bitirir altın takar, nişanlanır altın takar, evlenir altın takar...
Erzurumda insan taaa bebecikken maşallah yazılı altın künye takar, altın kaşlı burma takar, evlenir tel bilezikler, burma bilezikler, maşallahlar takar.. O burmaların kaşı el kalemiyle süslenir, o maşallahlar el yazısının en güzel örnekleri ile yazılır bu topraklarda yaşamış tüm uygarlıklarının izlerini taşıyan binbir çeşit süsleme teknikleri kullanılır siz ise bu sanata hayran kalırsınız.. Erzurumda altın ve gümüş tel tel örülür, üstüne binbir çeşit figür kakılır, oltu taşı kesilir, biçim verilir mıhlanır.
Ah o oltu taşı.. Bilir misiniz ki Erzurum kehribarı derler ona, siyah kehribar derler... Dünya’da ki 99 opal çeşidinin 31 çeşidi Erzurum’un Oltu ve Şenkaya ilçesinde çıkar. Oltu taşından kolyeler, kol düğmeleri, küpeler yaparlar tesbihler dizerler ... O da yetmez bide taşın üstüne inci gibi gümüş el kalemi atarlar.
Erzurum’da bizde yıllardır soğuk kışa rağmen altını işler ve binbir emekle kültürümüzün izlerini Dünya’ya ulaştırırız. Erzurum izlerini taşıyan tüm modellerimiz için tıklayınız.
Nusret Gedik’in 1942’de ilk mağazasının açması ile başlayan hikayemizde bu uygarlığın izlerini taşıyan yüzlerce hatta binlerce tasarıma imza attığımız için mutluyuz. Erzurum burma bilezikleri Nusret Bey’in elinde ünlendi, el kalemi atmak onun için sıradandı, dualarla emeklerle ortaya çıkardığı takıların her biri Erzurum’dan bir iz taşırdı. Oltu taşı’na sorun bilir, tel tel çekilen burmalara sorun bilir, koç damgasına sorun, koskoca bir şehre sorun altın takı nereden alınır bilir.
Nusret şimdi Erzurum MNG AVM Mall ‘da şehre hizmet için açılan üçüncü mağazası ile sizlerle.