Nusret Kuyumculuk olarak 1970’lerde Kapalıçarşı/İstanbul da faaliyetlerine başlayan ikinci kuşak yöneticilerimiz kurumsallaşma yolunda ürünlerin menşeini belirtecek ve firma logosu olarak kullanılabilecek bir damganın önemini idrak ederek, ülkemizi ve misyonumuzu tüm dünyada temsil edebilecek bir sembol arayışına girmişlerdi. İlk etapta Nusret markasının doğduğu ilimiz Erzurum’un gözbebeği çifte minerallerde mevcut Selçuklulara ait çift başlı kartal sembolü düşünülse de sonuçta sadece tek bir ilimizi temsil etmek yerine Orta Asya’dan bu yana Türk kültürünü, atalarımızın tarih boyunca yaşadıkları topraklar da bıraktıkları izleri temsil etmeyi tercih etmişlerdi.
Ve karar verilmişti.…..‘’Koç Başı Damgası’’ ile nusret saygı duyulan bir marka haline dönüşecekti…
Sorularınızı Duyar Gibiyiz…. Türk Kültürü’nde ‘’ Koç Başı Damgası’’ nın Önemi Nedir?
Bildiğiniz gibi damgaların Türk tarihi açısından son derece önemli belgeler olduğu kabul ediliyor. Çünkü damgalar Türklerde yazının olmadığı zamanlardan kaynaklanmış ve bu damgaların bazıları Türklerin ilk alfabesi olan Runik alfabesinin harflerini meydana getirmişler..
Kaynaklarda koç başı damgası ilgili pek çok bilgi yer almakta. Genel görüş; Türkler tarafından Hunlar’dan beri mezar taşlarında kullanıla gelen bu damganın ‘’ türbede önemli bir adamın hatta mukaddes kimsenin yattığına’’ işaret ettiğidir. Zaten Koç/koyun figürlerinin mezar taşlarında yer alması Hunlar Dönemi’nde başlayan diğer bir gelenekmiş, mezarda yatacak kişi erkek olursa mezar taşı koç figürüyle, kadın olursa koyun figürüyle bezenmiş. Ayrıca ilerleyen dönemlerde Kazakistan ve diğer Türk Cumhuriyetlerin de koç; erlik, yiğitlik ve bağımsızlık damgası olarak kabul edilmiş ve bu nedenle eskiden Kazak askerleri kalkanlarında koç başı damgası taşırlarmış.
Türkler koç başını çeşitli eşyalarına işlemekten de uzak kalmamışlar. Mesela ‘koç başı nakışı’ Oğuzlar, Avarlar, Kırgızlar, Karakalpaklar, Çuvaşlar, Bulgarlar ve daha birçok Türk topluluğunda her çeşit malzemeyi süslemek amacıyla, nazara karşı veya uğur getirmesi için kullanılmış.
Koç başı damgası adeta Türk kültürünün bir mührü gibi hala Anadolu’dan Altaylar’a kadar olan çeşitli mezar taşlarında, halı- kilimlerde varlığını sürdürüyor. Mezar taşlarında ki koç başı damgası da özellikle Doğu Anadolu mezarlarında olup, son örnekleri de Erzurum ilindeki mezarlıklarda görülebilir.
Nusret Kuyumculuk’un Koç Başı Damga ile Devam Eden Serüveni….
1979 yılında Türkiye de ihracat ve ithalat serbest olunca, batıdaki kuyumculuk modası takip edilebilir hale gelmiş.. Aynı zamanlarda Yunanistan da merkez bankası eski bankeri ünlü bir kuyumcu koç sembolünü ürünlerinde etkin olarak kullanmakta ve bütün dünyaya bu sembolü Yunan Kültürü’nün parçası olarak empoze etmekteymiş, hatta İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde koç başı damgasıyla çalıştığı eserlerini Greek medeniyetinin bir parçası olarak tanıtmaktaymış. Bunu gören ikinci kuşak temsilcilerimiz ise marka sembolü olarak düşledikleri, çocukluklarında oynadıkları köy mezarlıklarında bile var olan yani kültürümüzün bu derece içinde olan bir sembolün farklı sunulmasından rahatsız olarak, rekabet duygusuyla marka oluşumuna hız kazandırmışlar. Ülkemizde yaşanan 6-7 Eylül olayları sonrası Yunanistan’ a göç eden ve sözü geçen ünlü kuyumcuyla birlikte bir dönem çalışan Tanaş Usta ile Selanik’te bir fuarda tanışmalarının ardından kendisinin dostluğunu kazanıp, desteğini de arkalarına alan genç ekip logonun fiilen çizimi ve tasarımını en iyi reklam firmalarından birine yaptırmış ve patentini de alarak kullanmaya başlamışlar.
24 Haziran 1995 yılında çıkan Türkiye de Endüstriyel Tasarım ve Marka Tescili Kanunları kapsamında koç başı şeklinde logomuz Nusret Kuyumculuk adına tescil ettirilmiş. Markalaşma yolunda attığımız en büyük adım olan bu damga bütün ürünlerimizde sizlere bir güvence olarak halen övünç ve gururla kullanılıyor…Ayrıca Türkiye de Kuyumculuk sektöründe ‘ koç başı ‘ ile özdeşleştirilmekten , koç bilezik, kolye, küpe ve benzeri pek çok tasarımı ürün yelpazemiz arasında bulundurmaktan da son derece mutluyuz… Çünkü biliyoruz ki sektörde bu sembol çok değerli ve mümtaz bir anlam taşıyor.
Kuyumculukta başarı güven kazanmaktır… Ve bu güvenin sembolü ‘’Koç Başlı’’ dır.