Oltu taşı Ülkemiz’de Erzurum’un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taştır. Diğer bir adı da karakehribardır. Oltu taşı genellikle siyah renktedir. Bir karbon bileşenidir. Genelde bayan takıları ve tespih üretiminde önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğula geçen ev-atölyelerde el ve küçük çaplı aletler marifetiyle ürünler üretilmektedir. Türkiye 'de 3213 sayılı Maden Kanunu'nda oltu taşının kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır. Son zamanlarda Gürcistan üzerinden getirilen oltu taşına benzer gürcü taşları da satılmaktadır, fiyat olarak daha uygun olan bu taşlar çabuk kırılabilme özelliğine sahiptir ve oltu taşındaki siyah-kahverengimsi özelliği taşımamaktadır.
Her ne kadar Oltu taşından diğer takı aksesuarları ( yüzük, kolye, bileklik, küpe, ağızlık, v.s..) yapılsa da Oltu Taşı Tespih, taşın adeta genel simgesidir. Oltu taşı tespih kullanan insanların, vücutlarında birikmiş olan statik elektriği tespih çekmek suretiyle attıklarına ve bu vesileyle de stresten kurtulduklarına inanılır.
Günümüzde Oltu taşının eskiye nazaran daha az miktarda çıkarılıyor olması, piyasa fiyatını da etkilemekte ve üretilen tespihleri daha da kıymetlendirmektedir. Erzurum'un muhtelif yerlerinde Oltu taşı tespih satan işyerleri mevcuttur. Ancak şehir dışına da ihracı yapılan tespihler özellikle İstanbul Kapalıçarşı Gümüşçüler Çarşı'sında satışa sunulmaktadır.
Oltu taşı ve imal edilen eşyalar ülke genelinde tanınma özelliğine sahiptir. Oltu taşının: maden olarak çıkarılmasından, işlenmesi, tespih haline getirilmesi, ilâve aksesuarlar eklenmesi, piyasaya arz-ı gibi aşamaların her birinden geçimini sağlamaya çalışan insanların olması nedeniyle Erzurum ekonomisine de önemli bir katkısı vardır.
OLTU TAŞININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
- Latince ismi Jayet'tir.
- Topraktan çıktığında çok yumuşak olmasına rağmen, hava ile temas edince sertleşmektedir.
- İşlenmesi kolaydır.
- İşlendikçe sertleşir.
- Kullandıkça parlar.
- Rengi genellikle siyah, bazen de kahverengidir.
- Çıra gibi is çıkararak alevli bir şekilde yanar.
- Sürtünme ile elektriklenerek hafif cisimleri çeker.
OLTU TAŞI TAKLİTLERİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR?
-Oltu taşını kazırsanız veya zımparaya sürerseniz kahverengi toz bırakır. Taklitlerinde bu yoktur.
-Oltu taşı kehribar özelliği gösterdiğinden sürtünme sonucu elektriklenir küçük toz parçacıklarını çeker ve üzeri tozlanır.
-Oltu taşını avucunuzun içine alıp üflediğiniz zaman üzeri buharlaşıp nemlenir.
-Oltu taşının kendine has taklitlerinde olmayan tok bir sesi vardır. Bu sesi ile taş olduğunu hissettirir.
-Oltu taşından yapılmış tespih ağızlık diğer süs eşyaları kullanıldıkça parlayıp güzel bir görünüm alır.
-Oltu taşı mamullerinde azda olsa işçilik arızalarına rastlanır. Taneler birbirlerini tutmayan ebatlarda olabilir.
Sizler için Erzurum’dan özel olarak getirdiğimiz, 1.sınıf oltu taşı tesbih ve takıları internet mağazamız nusrettaki.com ‘da bulabilirsiniz.